Secretaris BEM

Muziekvereniging Eindhoven West

Profiel

Muziekvereniging Eindhoven West, afgekort MEW, bestaat uit een voltallig harmonieorkest, een opleidingsorkest en een blaaskapel, de “Strijper Bloazers”.

MEW is een gezellige vereniging waarbij jong en oud van harte welkom is en waarbij mensen van verschillend muzikaal niveau zich thuis zullen voelen.

De harmonie is kort na de tweede wereldoorlog opgericht door een aantal enthousiaste muzikanten die de bevrijdingsfeesten een feestelijk muzikaal tintje gaven. Gedurende de eerste periode werden vooral festiviteiten in de wijk Strijp opgeluisterd zoals serenades bij bruiloften en jubilea, het inhalen van terugkerende Indiëgangers en dergelijke. Het accent lag destijds meer bij gezelligheid en feesten dan bij muzikale prestaties.

In 1952 kwam de harmonie onder leiding te staan van Henk Westerterp (Ome Henk), lid van de uitgebreide en muzikale families Westerterp en Bastian, die destijds een groot deel van de bezetting van de harmonie voor hun rekening namen. Enkele leden van die families spelen nog steeds bij MEW. Onder leiding van Ome Henk groeide de harmonie in ledental en kwaliteit. Daarnaast was er ook een drumband. Beide groepen behaalden grote successen op concoursen.

 

Momenteel speelt het groot orkest met ruim vijf en veertig muzikanten die met veel plezier en kwaliteit, onder de bezielende leiding van dirigent Reinhard Wind, een gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Naast de wekelijkse repetities worden uiteraard ook regelmatig concerten gegeven op allerlei locaties zoals: Lievendaal, Evoluon, van Doorne kiosk, Carat paviljoen in Helmond, Philips van Lenneppark, Zaal van Piet Hein Eek, Ketelhuis GGZE, enz. Kerstconcerten in de Trudokerk, de Brigidakerk in Geldrop of een andere toepasselijke plek. Ook hebben we uitwisselingsconcerten met andere verenigingen in en buiten Eindhoven. Daarnaast houden wij familiedagen met fietstochten, barbecue’s, repetitie weekenden e.d. Alles bij elkaar zo’n 8 tot 12 activiteiten per jaar.

Bij de muziekkeuze wordt vooral gelet op het luistergenot van de toehoorders, maar zeker ook moet het prettig en uitdagend zijn voor de muzikanten zelf. Daarmee krijgen we een mooie mix van populaire hedendaagse en wat klassiekere blaasmuziek.

Enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren waren de uitwisselingsconcerten met onze muziekvrienden uit het Duitse Vöhringen en de reis naar Mexico in 2015. Daar hebben we een vijftal concerten gegeven o.a. op het Zócalo (centrale plein) en het Anfiteatro Simón Bolivar in Mexico City. Ook het 70 jarig jubileumfeest in het Ketelhuis en het filmconcert in het Evoluon in 2016 waren topevenementen. Voor 2018 staan o.a. een concertreis naar Minsk in Wit Rusland en opnieuw een uitwisseling met Vöhringen op het programma.

 

Onze leerlingen krijgen les van verschillende gespecialiseerde docenten. Het opleidingsorkest is in 2009 opnieuw opgestart om ze te leren samenspelen. Zij vormen een leuk en leergierig groepje dat ondersteund wordt door enkele leden van het groot orkest. Dit alles onder leiding van Reinhard Wind die daarmee gemakkelijk kan bepalen wanneer leerlingen kunnen invoegen in het grote orkest. Zij spelen vlotte muziek en treden bij concerten ook op. Daarnaast worden er voorspeelavonden gehouden waarbij ze aan hun medemuzikanten, familie en vrienden kunnen laten horen wat ze de afgelopen periode weer bijgeleerd hebben. Dit kan solo, samen met een ander of met de docent. Ze krijgen dan veel applaus en een juryrapportje met tips en aanwijzingen.

 

De Strijper Bloazers is de blaaskapel van MEW. Deze groep telt bijna 20 leden en is opgericht in 1966 als boerenblaaskapel. Zij kunnen optreden op plekken of momenten dat een grote bezetting niet haalbaar of wenselijk is.

 

Contact gegevens

Telefoonnummer: Jos van Stipdonk 0499-842598

Website: www.muziekverenigingeindhovenwest.nl

Mail: info@muziekverenigingeindhovenwest.nl

Repetitie

Gemeenschapshuis “de Lievendaal”

Lievendaalseweg 3

5652 SB Eindhoven

Opleidingsorkest: donderdag 18.45- 19.45 uur

Groot orkest: donderdag 20.00- 22.15 uur

Strijper Bloazers: vrijdag, om de week 19.30- 21.30 uur.