Secretaris BEM

Lichtstad Brass

Lichtstad Brass is een blaasorkest van ongeveer 25 muzikanten die afkomstig zijn uit Eindhoven en omgeving. Het orkest bestaat uit koperblazers en (melodisch) slagwerkers. Ons repertoire is te vinden in de hoek van de lichte muziek. Ontstaan als tamboergroep binnen de Philips Harmonie zijn wij sinds een paar jaar uitgegroeid tot een zelfstandig orkest met optredens binnen en buiten de regio Eindhoven. Wij combineren gezelligheid met een zo’n hoog mogelijk muzikaal niveau.

 

Korte historie

In het begin van de vorige eeuw richtten enkele Philips medewerkers een eigen bedrijfsorkest op: de Philips Harmonie. De Philips Harmonie bestond uit twee orkesten van professionele allure: het Philips Harmonie orkest en PHILIPS Brass. Tezamen traden zij op als de “Marchingband”, de volledige Philips Harmonie.

PHILIPS Brass was een buitengewone ervaring voor de liefhebbers van het koper- en slagwerk. De bezetting bestond uit trompetten, bugels, althoorns, euphoniums, trombones, bassen en slagwerk. Tijdens de regelmatig door dit orkest verzorgde concerten bleek steeds weer, dat het een breed scala aan genres beheerste, variërend van klassieke muziek tot populaire composities en arrangementen. Zeg maar van Ravel tot rock en van Bach tot beat.

PHILIPS Brass kende een lange ontstaansgeschiedenis. In het begin waren er alleen de tamboers die voor het harmonie orkest liepen bij marsoptredens. Pas in de 60-er jaren kwamen er signaalinstrumenten bij, doordat sommige tamboers uit liefhebberij een blaasinstrument wilden bespelen. Deze groep muzikanten werd de “kleine staf” genoemd.

In de 80-er jaren werden de signaalinstrumenten vervangen door ventielinstrumenten. De naam “kleine staf” werd toen officieël omgedoopt tot de Brass and Percussion Groep, welke later nog werd omgedoopt naar Brass and Percussion Band. De Brass and Percussion Band bestond naast de tamboers uit trompetten, bastrompetten en bassen. In de 90-er jaren werd het instrumentarium uitgebreid met euphoniums, schuiftrombones en althoorns.

Begin 2012 werd naast een verandering van uniformering ook een naamswijziging doorgevoerd en ging het orkest verder onder de naam PHILIPS Brass. PHILIPS Brass werd veel gevraagd voor het opluisteren van belangrijke gebeurtenissen, concerten, sportevenementen, taptoes, e.d. De opredens van PHILIPS Brass werden hoog gewaardeerd vanwege de opmerkelijke muzikaliteit en choreografie.

Eind 2014 gaf de toenmalige dirigent van PHILIPS Brass André Willems na een periode van 25 jaar het dirigeerstokje over aan de huidige dirigent Koen Wijnen.

In mei 2017 werd het orkest PHILIPS Brass afgesplitst van de Philps Harmonie en zou vanaf dan zelfstandig verder gaan onder de naam Lichtstad Brass. Een andere naam, maar nog steeds met dezelfde kwaliteit muziek.

 

Activiteiten

Naast diverse jaarlijkse kioskoptredens, zoals de Wim van Doornekiosk in Eindhoven of het Carat paviljoen in Helmond, verzorgen wij ook regelmatig uitwisselingsconcerten met collega muziekverenigingen of festivals zoals ASML On Stage.

 

Contact

Secretariaat:
Lonneke de Leest
E-mail: info@lichtstadbrass.nl
Website: http://www.lichtstadbrass.nl

Wij repeteren op maandagavond van 19.00u tot 21.00u in FAB28, Fabritiuslaan 28 in Eindhoven.